TULPBLOG

Tulp nieuws | Gepubliceerd op

Sinds 1 januari 2013 moeten particulieren die een eerste woning kopen een annuïteiten- en/of lineaire hypotheek afsluiten met een maximale looptijd van 30 jaar, willen ze de hypotheekrente kunnen aftrekken.

Verkoopt de consument zijn woning na de ingangsdatum van de hypotheek, dan wordt het nog resterende hypotheekbedrag door de fiscus als aflossingsstand vastgelegd. Deze aflossingsstand wordt weer actief als er een volgende woning wordt gekocht. De renteaftrek is dan alleen geldig voor de resterende looptijd die de hypotheek nog had en voor het bedrag van de aflosstand.

Gestart in 2018 is Tulp Hypotheken nu ruim een half jaar actief. Een van de dingen die ons opvalt is dat we regelmatig een aanvraag ontvangen waarbij geen rekening is gehouden met het juiste aflossingsschema. Dat heeft als gevolg dat voor een consument de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is.

Een voorbeeld: In januari 2014 heeft een consument een hypotheek van € 300.000,- afgesloten. In januari 2019 is hierop door middel van de maandelijkse betalingen € 30.000,- afgelost, dit alles binnen het aflossingsschema dat bij de annuïteit hoort (artikel 3.119c Wet IB). De consument verkoopt de woning, de resterende hypotheek van € 270.000,- wordt meegenomen naar een nieuwe woning.

Tulp krijgt in zo’n geval wel eens een aanvraag binnen voor een annuïteitenhypotheek van € 270.000,- met een looptijd van 30 jaar. Als motivatie wordt gegeven dat na de resterende duur van 25 jaar de rente dan de laatste 5 jaar “gewoon niet meer aftrekbaar is”. Deze motivatie is niet juist. De rente is inderdaad nog maar 25 jaar aftrekbaar, maar alleen als de consument binnen het oorspronkelijke schema van 30 jaar blijft. Met een nieuwe duur van 30 jaar voldoet de lening niet aan het gestelde in artikel 3.119c, waardoor de rente direct en met terugwerkende kracht niet meer aftrekbaar is. De lening wordt immers in 35 jaar afgelost in plaats van de verplichte 30 jaar.

Geldverstrekkers, adviseurs en anderen, wees hier alert op. Zo voorkomen wij samen dat voor consumenten de rente van hun hypotheek niet meer aftrekbaar is.

Deel dit bericht: Copied