Aanvangs- of looptijdrente?

Tulp nieuws | Gepubliceerd op 28 januari 2020

Looptijdrente is inmiddels een ingeburgerd begrip onder hypotheekprofessionals. Het laat goed zien wat de totale kosten van een hypotheek zijn tijdens de looptijd. Geldverstrekkers waarbij het tarief automatisch naar een lagere risicoklasse daalt komen goed uit de berekening.. Een mooie tool, die de consument een helder beeld geeft van zijn totale hypotheeklasten als er tijdens de looptijd tenminste geen wijzigingen plaatsvinden.

Maar is het realistisch om te stellen dat er geen wijzigingen plaatsvinden tijdens de looptijd van de hypotheek? Wij zetten daar vraagtekens bij.

De gemiddelde duur van een hypotheek is, ondanks dat er langere rentevaste periodes worden gesloten, nog steeds maar 8 jaar. Daarna wordt de hypotheek vaak voortgezet bij een andere geldverstrekker. Voor de consument die wel bij zijn geldverstrekker blijft, begint het rond dezelfde tijd te kriebelen. ‘Gaan we verbouwen? Kunnen we hiervoor de hypotheek verhogen? We hebben immers al een flink deel afgelost waardoor er ruimte zou moeten zijn.’

Wordt de hypotheek overgesloten, dan begin je vaak in een lagere risicoklasse. Is je eerste keus op basis van de looptijdrente dan achteraf gezien nog juist? Of was het toch gunstiger geweest te kiezen voor de geldverstrekker met de laagste aanvangsrente?
Ga je verhogen bij de huidige geldverstrekker? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je weer in een hogere risicoklasse komt, waardoor de aanvankelijke berekening van de looptijdrente niet meer klopt.

In elke zaak moet er een afweging gemaakt worden, kiezen voor looptijdrente kan een doorslaggevend argument zijn als duidelijk wordt dat de klant weinig tot geen actie op zijn hypotheek onderneemt.

Een scherpe aanvangsrente kan een goed argument zijn bij bijvoorbeeld starters, hier is het waarschijnlijk dat tijdens de looptijd van de hypotheek wijzigingen plaatsvinden.
Gelukkig werken we samen met het onafhankelijk intermediair dat samen met de klant in elk dossier de juiste afwegingen kan maken
Bij Tulp kun je in ieder geval terecht voor een scherpe aanvangsrente en ben je verzekerd van het meedalen gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit kan extra snel gaan als je gebruik maakt van de mogelijkheid tot gedeeltelijk aflossen tot 25% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar.

Deel dit bericht: Copied