Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen maar de rente. Deze rente is vaak ook nog fiscaal aftrekbaar. De maandlasten zijn dus relatief laag, omdat je tijdens de looptijd van je hypotheek niet hoeft af te lossen.
Aflossen moet wel aan het einde van de looptijd. Het is goed om tijdens de looptijd van de hypotheek al na te denken over hoe je dit gaat doen.
Hoeveel aflossingsvrij?
Bij Tulp mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren. Onder voorwaarden kun je zelfs 75% van de marktwaarde aflossingsvrij financieren.
Had je op 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan val je onder het overgangsrecht en blijf je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, ook als je niet maandelijks aflost (zoals bij een aflossingsvrije hypotheek). Je behoudt dan je hypotheekrenteaftrek als je opnieuw een aflossingsvrije hypotheek afsluit. Bedenk wel dat de duur hiervan beperkt is. Iedereen die sinds 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek heeft afgesloten komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als deze in 30 jaar volledig lineair of annuïtair wordt afgelost.
Risico’s aflossingsvrij
Een aflossingsvrije hypotheek kent ook risico’s. De lasten kunnen bijvoorbeeld veranderen als de hypotheekrenteaftrek vervalt of als je met pensioen gaat. Bespreek deze situaties goed met je adviseur.
Tussentijds aflossen
Je kunt bij Tulp op je aflossingsvrije hypotheek aflossen. Dit verlaagt je maandelijkse lasten en je risico. Daarnaast daalt je rente bij Tulp ook automatisch mee zodra je door je aflossing in een lagere risicocategorie terecht komt. Mogelijk betaal je een vergoeding als je extra gaat aflossen op je hypotheek, kijk hiervoor op de pagina over jouw hypotheek of vraag het je adviseur.
Einde looptijd
Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je uiteindelijk aflossen. Tijdens de looptijd betaal je alleen rente waardoor je hypotheekschuld niet daalt.
Aan het einde van de looptijd zal je de aflossingsvrije hypotheek dus moeten terugbetalen. Dit kan met de verkoopopbrengst van je eigen huis, met spaargeld of met ander vermogen.
Indien je niet kunt aflossen aan het einde van de looptijd kun je de hypotheek mogelijk verlengen. Let op dat de hypotheekrenteaftrek dan vaak vervalt en dat opnieuw getoetst wordt of je de nieuwe, vaak hogere, hypotheeklasten kunt dragen.
Je adviseur
Zowel bij het afsluiten van je hypotheek als bij belangrijke veranderingen zoals pensioen, wijziging van het inkomen etc. is het raadzaam om je adviseur te raadplegen. Je adviseur kan je uitleg geven over wanneer een aflossingsvrije hypotheek bij je past en je helpen als je gedurende de looptijd aanpassingen wilt doen. Vind je adviseur hier