Wie zitten er achter Tulp Hypotheken?

Tulp Hypotheken – Een onafhankelijk hypotheekverstrekker
Tulp Hypotheken is een onafhankelijk aanbieder van hypothecaire leningen. De aandeelhouders van Tulp Hypotheken zijn dus géén grote banken, verzekeraars of andere financiële instellingen. Vier ervaren private investors zijn de oprichters en nog steeds de aandeelhouders van Tulp Group en daarmee ook van Tulp Hypotheken. Zij hebben Tulp Hypotheken in 2015 opgericht om klanten voor hun hypotheek een alternatief te bieden naast de traditionele banken en verzekeraars in Nederland. Hierdoor kan Tulp Hypotheken zich totaal onafhankelijk opstellen.

Tulp Group
Tulp Hypotheken is een van de drie Nederlandse merken onder de Tulp Group. Naast Tulp Hypotheken B.V. zijn binnen Tulp Group ook de onderneming De Nederlandse B.V. en binnenkort Brug Financieringen B.V. actief.

Naast deze drie commerciële merken, vormen ook Tulpenhuis 1 B.V., Tulpenhuis 2 B.V., Tulpenhuis Holding B.V., DNL1 B.V. en Green Bridge 1 B.V. ook onderdeel van de Tulp Group. Deze ondernemingen zijn de feitelijke verstrekkers van de hypothecaire leningen binnen Tulp Group.

Investeerders kiezen voor de hypotheken van Tulp
De hypotheken die Tulp Hypotheken verstrekt aan haar klanten, worden gefinancierd door internationale investeerders die een strategische samenwerking hebben met Tulp Group. Deze investeerders vinden Nederlandse hypotheken een stabiele en veilige belegging voor hun klanten. Tulp Group heeft een aantal investeerders die samen de volledige hypotheekportefeuille hebben gefinancierd. Tulp Group heeft inmiddels ook een eigen toegang tot de internationale kapitaalmarkt gecreëerd door haar securitisatie-programma met de naam Tulp Mortgage Funding (TMF). Mede door dit programma is Tulp Group in 2021 genomineerd voor de Dutch Securitization Award.

Investment partners
De meest recente investeerder die is toegetreden op het hypotheek-platform van Tulp Group is de Oldenburger Landesbank (OLB) uit Duitsland. OLB is een moderne, klantgerichte financiële instelling, verankerd in Noord-Duitsland, die in heel Duitsland opereert onder de twee merken OLB Bank en Bankhaus Neelmeyer. In het zakendoen met particuliere en zakelijke klanten streeft OLB naar een multi-channel aanpak en combineert de regionale vestigingsnetwerken met een landelijke digitale aanwezigheid. De bank kent een kapitaalbasis van meer dan een miljard euro aan vermogen.

Donner & Reuschel (D&R) uit Duitsland. D&R biedt fondsen aan haar klanten om in te beleggen. Een van deze fondsen neemt deel aan het programma van Tulp Group, en financiert daarmee een deel van de hypotheekportefeuille van Tulp Hypotheken. Donner & Reuschel werd in 1798 opgericht. Sinds 1990 is het als private bank onderdeel van de SIGNAL IDUNA Group, een van de grootste Duitse verzekerings- en financiële dienstengroepen. Eind 2021 is Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), een toonaangevende wereldwijde financiële dienstverlener, ook een nieuwe samenwerking aangegaan met Tulp Group.

Eerdere partners van Tulp Group
In het verleden was de in Londen gevestigde investeerder TwentyFour Asset Management een belangrijke financier. TwentyFour Asset management investeert hoofdzakelijk in fixed income, waaronder ook in Nederlandse hypotheken. TwentyFour Asset Management is onderdeel van Vontobel, een wereldwijde speler van Zwitserse oorsprong met 200 miljard euro onder beheer.

In 2019 is HSBC als fundingspartner toegetreden. HSBC is één van de grootste banken van de wereld. In een eerdere transactie was ook de investeringsbank NatWest Markets, een grote investeringsbank uit Londen, betrokken bij Tulp Group.

Belangen van onze bestaande klanten worden altijd gerespecteerd
De Nederlandse hypotheekmarkt is stabiel. Dat is zelfs zo geweest tijdens de crisis, en dat zien we ook niet snel veranderen. Maar er kan altijd een moment komen waarop een van de partners om een bepaalde reden niet langer de nieuwe hypotheken voor Tulp Hypotheken zou willen funden. Voor de op dat moment lopende hypotheken is dit niet van invloed. De met onze klanten overeengekomen algemene voorwaarden kunnen niet worden gewijzigd. Daarvan profiteren onze klanten dus de hele looptijd van de hypotheek. Daarnaast hebben wij afspraken gemaakt met onze partners dat bestaande klanten gedurende de looptijd van de hypotheek altijd op een goede manier worden geholpen. Dat is een standaard onderdeel van de invulling van onze zorgplicht.

Naast Oldenburger Landes Bank, Donner & Reuschel, MUFG, TwentyFour Asset Management, HSBC en NatWest Markets zullen in de toekomst ook andere financiers betrokken worden. Zo wordt de continuïteit en stabiliteit van Tulp Hypotheken verder uitgebouwd.